вторник, 10 октомври 2017 г.

Коя е най-добрата агенция за бригада в САЩ?

Коя е най-добрата агенция за бригада в САЩ?


Често мои приятели ми задават въпроса "Коя е най-добрата агенция за бригади в САЩ?" Отговарям им, че зависи от това, какво търсят. 

На първо място е важно да провериш списъка на американското посолство в САЩ за компаниите, които имат разрешение за провеждане на програмата. Има фирми, които нямат разрешение и използват допълнителни посредници - Не използвайте тях! Ще се наложи да платите в последствие много повече от обявената цена, а е възможно и да имате сериозни проблеми, защото няма да имат работни разрешителни. Колкото по-голяма е една агенция в общия случай получава най-много работни разрешителни. Обикновено Usit Colours има разрешителни и през май месец, Интеграл до април, Orange до март, а Cool Travel до началото на годината, но всяка година нещата се променят. Обикновено малките агенции свършват работните си разрешителни до края на годината и се налага да ги взима от големите агенции срещу заплащане. Ако не успеят да ги затупят и сте записан с подобна компания ще ви се наложи да се отписвате в последния момент и да се запишете с друга агенция или да не заминете на бригада.
 
Безспорен лидер на пазара е Usit Colours България, със сайт www.gotousa.bg. Имат най-много работни оферти, офиси, специалисти, които не се занимават с 10 различни неща, а изцяло с бригади, добър сайт и ниски цени. Лично аз съм ходил 3 от 4-те години, в които съм бил на бригада с тях и никога не са ме разочаровали. Това не означава, че ако се запишете на бригада с тях гарантирано всичко ще ви е перфектно, защото много от нещата зависят от вас. Работят с най-големият и доказан американски спонсор - CIEE, както и с няколко други по-малки спонсори. Сайтът им е много добър и пълен с полезна информация както и с реални истории на студенти, които са били на бригада в САЩ. Кредитът, който предлагат с ДСК е най-изгодният на пазара. Оценка 9/10.

Orange са друга добра агенция с голям опит, много офиси и добри оферти. Като проблем при тях можем да отбележим честите оплаквания за забавяние за работни разрешителни и визи, както и по-бавен съпорт. Имат добър сайт и блог към сайта, в който има много полезно съдържание и съвети за твоята бригада в САЩ. Като тяхно предимство може да се изтъкне, че имат повече работни оферти от другите фирми за бригада в САЩ за Калифорния - едно от най-желаниете места за бригада.= (Друг е въпросът дали колкото и готино място да е Калифорния е подходящо място за Work and Travel USA.). Работят с няколко от добрите американски спонсори. Сериозен проблем при тях е, че ако не успееш да си вземеш изпитите или по друга причина се откажеш без да си си направил застраховката им на стойност $160 ще загубиш почти всичките пари, които си им дал. Оценка 8/10

Integral са друга от големите агенции като са и може би най-старата на пазара. Като проблем можем да отчетем старият им сайт, който от няколко години се очаква да бъде сменен. Имат много офиси, голям опит и работят също като Usit Colours с доказан американски спонсор като CIEE. Оценка 7/10

Cool Travel #ЯкатаБригада е техният слоган, който се опитват да потвърждават с комуникацията си и с отношението с клиенти. Слаби страни - малко офиси, кредитът, който предлагат е с неизгодна лихва. Силни страни - готино и свежо отношение, имат студентски център в Massachusetts, Provincetown, в който студентите могат да ходят при нужда. Това може да се окаже от полза за някой, но само, ако работиш именно там. Като цяло и останалите фирми предлагат качествен съпорт, дори когато си в САЩ. Работят със спонсора CCI, който е един от добрите. Оценка 6/10. 

Ако избирате компания, ви съветвам да изберете една от тези. За по-малките ще пиша скоро във втора част на темата. Коя е най-добрата агенция за студентски бригади в САЩ за вас?


вторник, 3 октомври 2017 г.

Какви са възможните работни позиции на бригада в САЩ?

Какви са възможните работни позиции на бригада в САЩ?


Отлично ниво на английски език  
  •  Host/ess / хост/еса имаш високо ниво на английски и не желаеш да се спукваш от тежка работа - това е отличен вариант за теб! Носиш менюта и поздравяваш клиенти, а понякога ще получаваш и бакшиш! 
Заплащане 10-12 $ на час.
  •  Busser / помощник – сервитьор Бъсърът предимно понага на сервитьорите като накрая получава процент от бакшиша. Отсервира масите и ги подготвя за следващите посетители, от време на време си говори с клиентите. Тук ти трябва не отличен, но добър английски.
Заплащане 5-6 $ на час + бакшиши.

  •  Server / сервитьор мечтаната работна позиция за повечето студенти на бригада. Сервитьор в Америка е престижна работа. Бакшишите стигат до 300 $ на ден, отделно от заплащането на час. За да е справедливо, твърдата ставка на час е по-ниска от заплащането на другите.
     
Заплащане 2,13-2,75 $ на час + доста добри бакшиши

  •  Рецепционист - тук ти трябва отлично ниво на английски. Работата не е тежка, носиш хубава униформа, изисква се да си любезен и да си готов с всеки отговор на въпрос. Когато нямаш работа можеш дори да си четеш нещо. 

Заплащане 9-11 $ на час


работа като сервитьор на бригада в сащ

Средно ниво на английски език  – работа в магазин:

    • Sales Assistant / Retail Sales / продавач-консултант – заплащането на час е по-високо, но няма бакшиши. Понякога ще нареждаш стока, а друг път ще си обслужваш клиенти, а трети път ще скучаеш, чакайки да мине работната смяна и ще ти плащат за това!
     
 Заплащане 11 - 12 $ на час.

    • Cashier / касиер - ако не си добър с математиката – не се притеснявай! В Америка всичко е направено супер улеснено и всеки може да се справи с всичко! Цял ден си стоиш на касата, а компютър ти смята рестото. Американците са свикнали да плащат с карта, така че дори и това не бива да те тревожи. Понякога някои магазини/пекарни поставят т.нар. Tip Jar, буркан в който клиентите оставят бакшиш колкото преценят, а в края на смяната го делите с колегите.
      Средно заплащане 10-11 $ на час.  
     
     
     
    работа в магазин на бригада в сащ

     
    Начално ниво на английски език – работа в хотел, увеселителен парк или в кухня, спасители: 

  • Housekeeper – камериер/ка – чистиш стаи на хотели или вили, често гостите ти оставят бакшиш! Подобна работа е и Laundry Attendant – работа в пералното помещение. В някои хотели заплащането може да е на стая, а не на час. Съответно колкото си по-бърз и сръчен, толкова повече пари ще спечелиш
 Заплащане 8.50 $ на час. 
  • Line Cook – готвач студена/топла кухня - Не умееш да готвиш? Не се притеснявай тук няма нужда да си готвач. Американската кухня е предимно Fast Food, а за по-сложните задачи си има професионални готвачи. Вероятно ще можеш да си похапваш и опитваш от излишните неща.
Заплащане 10-11 $ на час.      
  • Prep Cook - От теб ще се изисква да режеш, мелиш, стържеш и т.н. Заплащането е същото като на Line Cook-a. Разликата е, че той е част от „поточната линия“ на ястията, а ти правиш заготовки, които са нужни за по-големи неща. 
  •  Dishwasher - мияч на съдове -  Dishwasher-ът пък само пуска съдомиялната машина, като нарежда мръсната посуда и след това взима измитите съдове и ги подрежда по местата им.
Заплащане 10-12 $ на час.
  
Работата в кухня има и други положителни страни. Обикновено е забавна и никак не сложна, плаща ти се на час независимо дали ресторантът е пълен или празен.

  • Game /Ride / Park Attendant – служител в увеселителен парк -  Забавляваш се, докато пускаш някоя въртележка на постетителите или следиш кой се качва на влакчето на ужасите. Вероятно си виждал американски филми, където тинейджъри отиват на среща в лунапарк. Трябва да знаеш, че макар вероятно всеки ден да си на различно място в парка е доста вероятно да ти доскучава.
Заплащане 9-10 $ на час.
  •  Lifeguard – спасител - наслаждаваш се на слънцето, хващаш тен и си седиш,  ти плащат за всичкото това "усилие"! За да бъдеш спасител на бригада в САЩ трябва да изкараш спасителски курс в България предварително, но не се тревожи – той е само 3 дни. Ако знаеш да плуваш, ще ти е изключително лесен и приятен. Курсът е сертифициран от Американския Червен Кръст.  
  Заплащане 9-10 $ на час.

работа като спасител на бригада в сащ

Колко струва да се отиде на бригада в САЩ?

Колко струва бригадата в САЩ?

За програмата Work and Travel USA едно от основните правила е - колкото по-рано се запишеш, толкова по-евтина ще ти бъде програмата, ще имаш по-голям избор от работни оферти и повече време да се подготвиш - да си изтеглиш изпитите, да събереш нужните пари и т.н.

Такси по програмата Work and Travel USA се променят обикновено в началото на всеки месец. Обикновено агенциите започват записване в началото на месец септември като тогава и най-често през октомври цените са еднакви и най-ниски. След това таксите започват да се увеличават с $30-$80 на месец.


$630 - $680 - със самостоятелно намиране на работна оферта

$360 - $390 - доплащане за работна оферта, осигурена от агенцията посредник и спонсорите

Вариантите са финансиране на бригада освен с лични спестявания са със студентски кредит и с данъци от предишна бригада, на която си бил.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТАКСИ И РАЗХОДИ



Такса SEVIS - $35. Представлява задължителна такса, която се плаща за регистрация, че си влязъл в САЩ.

Такса визово интервю в Американското посолство - $160

Самолетен билет – в зависимост от дестинацията. Сумата е между 1200 лв и 2200 лв в зависимост от дестинацията дали е на Източното, Западното крайбрежие или пък е в Ценралните Щати или Аляска. Най-скъпи са билетите за Западното крайбрежие и най-вече за Аляска. Важно е и с коя агенция си на бригада. Примерно Usit Colours е и туристическа агенция, която предлага допълнителни отстъпки за студенти и цената на самолетен билет с тях вероятно ще бъде с между $100 и $250 по-ниска спрямо другите агенции, които не предлагат директно билети.

Джобни - препоръчаната от US Department of State сума е $800. Препоръчвам ти да си вземеш сума близка до тази, особено, ако нямаш осигурена квартира. Ако имаш квартира, а и особено, ако си бил и преди на бригада можеш да си вземеш и доста по-малко пари, дори под $500.


четвъртък, 28 септември 2017 г.

Кой може да ходи на бригада в САЩ?

кой може да ходи на бригада в сащ


В програмата Work and Travel USA може да участва всеки желаещ, който е:

  • Редовно обучение в България или чужбина
  • На възраст между 18 и 30 години
  • Владее английски на поне основно ниво
Другите условия, за да участваш на бригада в САЩ е да имаш силно желание и да си готов за приключения :) 

Какво предсталява бригадата в САЩ?



бригада в сащ

 
Work and Travel USA или Студентска бригада, както още е известна, е програма за културен обмен и работа и пътуване в Америка. Тя дава шанс на студенти, които са на възраст до 30 години и са редовно обучение да прекарат лятната си ваканция в САЩ и да работят легално в сферата на туризма, обслужването и други близки сфери.


Студентите имат възможността да работят между 1.05 и 30.09 в продължение на максимум 4 месеца. След края на работния период участниците в програмата имат право на допълнително един месец да пътуват в САЩ. Това е туристически престой след като са приключили с работата си.


От американска страна програмата се администрира от спонсорираща организация. Най-големият спонсор е CIEE, но има и много други спонсориращи организации като CCI, Interax и Interexchange.